Jobbar du med behandling?
Vill du få bättre resultat?
Stödja forskning?
Är du nyfiken på FIT?
FIT, feedback Informed Treatment, är ett evidensbaserat system för att med två enkla instrument med vardera fyra frågor, ORS-SRS, mäta effekt, relationen till behandlaren och kundnöjdheten på gjorda insatser med hjälp av feedback och klientsamverkan. Det är ett förhållningssätt för att utvärdera och öka behandlarens effektivitet oavsett yrke, arbetsplats och metod. Mer information längre ner.
Rekryteringen till vår stora studie; "Empowering clients, preventing dropout and improving outcomes through routine outcome monitoring and systematic client feedback in social services." fortsätter, om du är intresserad av att vara med så skikca ett mail till niklas@waitong.se
Fortfarande finns det goda möjlighet att vara med i studien!
Mer om oss, Studien och Forte hittar du i min tidigare blogg.
Vi är nu i full gång med rekryteringen av deltagande enheter och kommer också inom kort påbörja att utbilda de deltagande enheterna.
Mer om de olika utbildningsalternativen som vi erbjuder deltagande enheter hittar du längre ner.
Vi söker fortfarande ett antal enheter som vill vara med i projektet. Både enheter som tillhör kommuner, privata alternativ och externa leverantörer kan ingå i projektet. Behandling och vård kan ges i öppen-, dag- eller heldygnsvård. Enheterna kan alltså arbeta inom öppenvård, beroende, myndighetsutövning, HVB, någon form av boendestöd eller annat för studien relevant samtalsbaserat förändringsarbete.
Målet är helst att kunna rekrytera 20 klienter till projektet från varje deltagande enhet som vi sen kan följa under ett år, man bör alltså ha minst 10 nya klienter ett normalår.
Klienterna som ska tillfrågas om att delta i studien måste vara över 16 år.
Manualen kommer att ingå som referenslitteratur i våra utbildningar
Från projektets sida kommer vi att stå för utbildning, metodhandledning och implementeringsstöd, digitalt stöd för FIT (FIT Outcomes) under projektet och den vetenskapliga uppföljning av de klienter som medverkar. Vi kommer även tillfråga klienter och personal om att delta I olika intervjuer efteråt angående upplevelsen av arbetssättet.
I projektet vill vi genom en randomiserad kontrollerad studie (RCT) undersöka om FIT kan öka effekten av och förhindra avbrott i psykosociala insatser via socialtjänsten (inklusive HVB). Syftet med projektet är att ta fram metoder som kan hjälpa socialtjänstens verksamhet, HVB och enskilda socialarbetare att på ett systematiskt sätt följa och anpassa insatserna utifrån klienternas förutsättningar och behov.
FIT handlar om feedback, vill man inte ha feedback, jobba inte med FIT...
Projektet kommer att gå till på följande sätt:
1. Projektet förankras hos personal och ledning för respektive deltagande enhet. Lämpliga mått på framgångsrika insatser diskuteras.
2. Personalen i FIT-gruppen får kostnadsfri utbildning och handledning i att använda sig av FIT, samt tillgång till digitalt stöd för arbetet. I utbildningspaketet ingår förutom en tra dagars diplomerande grundutbildning, booster och fördjupningsdag, handledning samt extra stöd till ”superusers” och även extra utbildning för "superusers".
3. För att kunna undersöka om FIT har positiva effekter på hur det går för klienterna och för er verksamhet så kommer studien att använda sig av randomisering (lottning) på följande sätt:
Personalgruppen delas upp i en grupp som kommer att använda FIT och en grupp som arbetar som vanligt. Varje klient som deltar i studien lottas till personal (behandlare eller kontaktperson) som tillhör den ena eller den andra gruppen. Detta gör att verksamheter där delar av gruppen redan arbetar med FIT eller delar av gruppen inte önskar använda FIT kan delta.
4. Rekryteringen av klienter kommer att starta i början av 2025 och pågå under ca två år på varje enhet som deltar. Under denna tid är målsättningen att rekrytera 20 klienter per enhet som vill och kan delta i projektet. Klienterna kommer att tillfrågas om de vill delta i en studie där de får ge återkoppling på hur det går för dem och vad de tycker om de insatser de får.
5. Varje klient kommer att följas upp 1, 3, 6 och 12 månader efter att de startat sitt deltagande. Ett antal klienter och personal vid deltagande enheter kommer att tillfrågas om de vill delta i en intervju om hur de har upplevt användandet av FIT.
6. Om projektet visar att FIT har positiva effekter så kommer projektet att erbjuda verksamheten stöd att implementera FIT på längre sikt om så önskas.
Vi är medvetna om att det är relativt ovanligt att genomföra en RCT i socialtjänstens verksamhet och kommer därför att vilja arbeta nära deltagande verksamheter och få fortlöpande feedback från dessa på hur projektet kan genomföras på bästa sätt.
Med vänlig hälsning
Niklas Waitong
Betydelsefulla gestalter inom FIT, Keynote-föreläsare på ACE 2018.
Utbildningsupplägg FIT-forskning
Mer om FIT längre ner.
Tre alternativ till upplägg:
1. Streaming med fem träffar via Zoom 2h + gärna en träff IRL + metodhandledning; max 30 deltagare
2. Streaming tre träffar 17/10, 18/11 och 10/12, med 4 timmar via Zoom varje dag, 10.00-15.00 + gärna en träff IRL + metodhandledning; max 12 deltagare
3. För de med fler än fem anställda som ska ingå i projektet och få utbildning så är även en eget utbildning en möjlighet, en kombination av streaming och IRL ca tre dagar, varav helst en träff IRL + metodhandledning; Maxantal efter överenskommelse
Alla tre alternativen motsvarar en tre dagars ordentlig diplomerande grundutbildning i FIT med hemuppgifter, arbetsåtgång inklusive hemuppgifter totalt ca fyra arbetsdagar.
Efter avslutad godkänd kurs, hemuppgifter och prov utdelas diplom.
Efter kursernas slut tillkommer metod- och Implementerings-handledning utifrån behov och överenskommelse, Streaming eller IRL. Optimalt 6–14 deltagare. Notera att varken p-grupp eller direkt ärendehandledning ingår i projektet.
Om du har frågor, funderingar eller önskemål så hör av dig!
Med vänlig hälsning
Niklas Waitong
Den här kursen är ett av projektets tre olika utbildningsalternativ men är då helt gratis för de som deltar i forskningen.
Vad är FIT, Feedback Informed Treatment
FIT är ett system för att mäta effekt, relationen till behandlaren och kundnöjdheten på gjorda insatser med hjälp av feedback och klientsamverkan. Det är ett förhållningssätt för att utvärdera och öka behandlarens effektivitet oavsett yrke, arbetsplats Det bygger på enbart åtta frågor fördelat på två instrument, ORS-SRS, fyra ställer man i början, ORS, och fyra i slutet.
Socialstyrelsen beskriver FIT så här i sin metodguide.
Så här beskiver Scott Miller FIT inom Socialtjänsten
Mer info om FIT på min hemsida
Jag vill berätta om den perfekta webbplatsen för att läsa och skriva erotik. novellsidan.se har blivit min favoritplats för att hitta intressanta erotiska berättelser. Jag älskar variationen i intriger och stilar - från lätta och romantiska berättelser till mer explicita och vågade. Att kunna publicera mina egna verk och få feedback hjälper mig att förbättra mina skrivkunskaper och dela mina fantasier med en bredare publik.